Ryža a jej príprava

Vedeli ste, že ryža je obilnina, ktorá pochádza z tropických oblastí južnej Ázie?  Pestovala sa už v 4. storočí pred Kristom a neskôr ju priniesli Arabi až do Európy. Ryža predstavuje pre tretinu obyvateľstva na zemi hlavný zdroj výživy.

Dobre uvarená ryža by mala byť vizitkou každej dobrej kuchárky. Určite ste sa o to pokúšali už niekoľko krát, všetkými možnými spôsobmi, ale stále to nebolo ono. Najväčšie tajomstvo je totižto v jednoduchosti a to ju ani nemusíte dávať “spať” pod perinu.

Prinášam Vám môj dlhoročný overený recept, ktorý keď niekto vyskúšal, inak ryžu už nerobil.

Recept sa dá s malými korekciami aplikovať na akúkoľvek ryžu.

Ryža ako príloha /niekde sa to vola aj ako Tzv. rizotová metóda/

Potrebujeme na cca 2 -3 porcie:

250g ryža guľatá
400 ml voda
soľ
čierne korenie mleté
1-2 PL olej
(1/2 PL vegeta)

Postup:

Do kastróla si dáme tak jednu polievkovú lyžicu oleja, zohrejeme a na horúci olej vysypeme prebratú, premytú a vysušenú ryžu a opražíme ju do sklovita kým nám ryža nevŕzga po hrnci. Hneď zalejeme horúcou vodou, a pridáme soľ a čierne korenie mleté alebo len vegetu / vtedy vynecháme soľ aj korenie/. Premiešame a necháme dusiť pod pokrievkou kým sa nezačne lepiť na dno čo zistíme zahrabnutím vareškou. Potom ju odstavíme a necháme dojsť cca 10-15 min. Ryžu počas varenia nemiešame.

TIP: Keď používame ryžu dlhú, alebo iné druhy ryže pridáme si o 0,5 dcl vody viac.

Chuť ryže si môžeme zmeniť pridaním korenia kari, kurkumy, môžeme do nej vložiť celú očistenú cibuľu v ktorej sú napichané klinčeky, alebo na koniec do nej zamiešať podusený hrášok, šampiňóny a pod.

Dobrú chuť !!!

Dobré rady:

  • na jednu osobu rátajte cca 70 g ryže v suchom stave
  • zvyšky uvarenej ryže môžete skladovať 3 až 4 dni v chladničke
  • surovú ryžu skladujeme na tmavom, suchom a vetranom mieste
  • na varenie ryže vo vode varíme v podiele 1 diel ryže a 1,5 dielu vody a varíme kým nám nevsiakne celá voda
  • variť ryžu ako cestovinu vo veľkom množstve osolenej vody nie je veľmi zdraviu prospešné, pretože pri zlievaní odstránime veľa dôležitých živín, ktoré sa vyplavili počas varenia.

 

 

Print Friendly
No comments yet.

Pridaj komentár