Pavlovovej torta

Pavlovovej  torta je z pečeného korpusu zo šľahaných bielkov zdobená šľahačkou a ovocím a populárna hlavne v Austrálii a na Novom Zélande. V obidvoch štátoch je považovaná za národné jedlo.

Torta je pomenovaná na počesť slávnej ruskej baleríny Anny Pavlovovej, ktorá v rokoch 1926 a 1929 navštívila Austráliu a Nový Zéland. O pôvod tejto torty sa obidva štáty “naťahujú”. Pravdepodobne však vznikla na Novom Zélande. Keith Money, autor životopisu Pavlovovej uviedol, že tortu pripravil v roku 1926 šéfkuchár hotela vo Wellingtone, kde umelkyňa bývala. Šéfkuchár sa inšpiroval jej tutu (baletná sukňa) zo svetlozeleného hodvábu. Sukňu predstavoval  korpus zo šľahaných bielkov ozdobený šľahačkou. K docieleniu zelenej farby, rovnako ako balerinine tutu, ozdobil kuchár tortu s kiwi.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hodnotenie receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnotenie)

Poslať recept