Karamelová torta s penou a praženými arašidami
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 torta
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- tortová forma o priemere 24 cm
- Cesto:
- 4 ks vajcia
- 100 g hnedý cukor
- 4 PL teplá voda
- 75 g polohrubá múka
- 25 g Solamyl
- 1 PL kakao preosiate
- 1 KL prášok do pečiva
- štipka soľ
- .
- Plnka:
- 1 konzerva karamelové salko (alebo biele variť vo vode 2,5 - 3 hodiny)
- 150 g maslo
- .
- Snehový korpus:
- 4 ks bielko
- 240 g kryštálový cukor
- .
- Poleva:
- 100 g horká čokoláda
- 30 g maslo
- .
- 200 g arašidy (lúpané, pražené)
Postup
- 1. Salko dáme variť do vody na 2,5 až 3 hodiny . Pri varení stále dolievame vodu a dbáme, aby plechovka bola stále ponorená vo vode. Počas varenia plechovku niekoľkokrát otočíme. Necháme vychladnúť. Otvoríme až po vychladnutí, inak môže vystreknúť a horúce vás môže popáliť. Salko si môžete uvariť vopred. Je dobre, ak si uvaríte naraz dve, kvôli úspore energie. Druhé, neotvorené, môžete skladovať aj mesiac, dva, a v prípade potreby ho už máte pripravené, alebo si kúpime už skaramelizované .
- 2. Upečieme korpus. Žĺtka našľaháme s cukrom dopenista. Potom pridáme vodu a opäť šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Zamiešame. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú pevné, tak ich už len ručne opatrne zamiešame do žĺtkovej masy. Vylejeme do tortovej formy o priemere 24 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov C asi 30 - 35 minút. Zbytočne korpus nevysušujte . Kontrola špajlou. Korpus necháme vychladiť na mriežke.
- 3. Na penový korpus vyšľaháme bielka s cukrom, kým je pena pekná, biela a lesklá. Na papier na pečenie si nakreslíme kruh o priemere 24 cm, alebo si priložíme odnímateľnú obruč z tortovej formy a nanesieme vyšľahané bielka na papier na pečenie. Tenkým nožom oddeľte dookola obruče bielkovú penu a obruč odstráňte. Dáme sušiť do rúry 90 stupňov C (teplovzdušná rúra) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne usušený, ale vo vnútri bol ešte trochu "mokrý". Necháme dobre vychladnúť a až potom opatrne odstránime papier.
- 4. Keď je salko dobre vychladené, po lyžiciach pridávame do masla, ktoré sme si predtým našľahali. Vždy dobre prešľaháme, aby sa hmoty spojili.
- 5. Skladanie torty: Korpus rozrežeme na polovicu. Spodnú časť potrieme karamelovým krémom a posypeme posekanými arašidami, na to uložíme penový korpus. Opäť potrieme karamelovým krémom, posypeme posekanými arašidmi a priložíme druhý korpus. Vrch polejeme roztopenou čokoládou a posypeme zvyšnými posekanými arašidmi. Prípadne si môžete zvoliť ľubovoľné zdobenie .
- 6. Dobrú chuť !!!!
- Počet porcií : 12
- Kategória : Torty, Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.